Mulți dintre românii care își construiesc case sau cumpără apartamente nefinalizate se confruntă cu problema branșării la rețeaua de curent electric.
Aceștia trebuie, pe lângă costurile legate de construirea sau achiziționarea locuinței, să ia în calcul și costurile pe care le implică branșarea la curent.
Fie că este vorba de o casă proaspăt ridicată, fie că este vorba despre un apartament nou, pentru a putea să vă branșați la rețea trebuie să scoateți sume importante din buzunar.
Specialiștii citați de Observator spun că există o serie de factori care influențează sumele pe care trebuie să le achitați pentru branșare. Cei mai importanţi factori sunt tipul de branşament şi distanţa de la reţeaua distribuitorului la contorul electric.
Concret, vorbim de costuri ce pornesc de la cel puţin 1.000 de euro în sus şi pot ajunge chiar la câteva mii de euro, mai ales dacă zona în care se doreşte branşarea este una mai izolată.
De cele mai multe ori, racordarea la reţeaua electrică se face prin întocmirea unei solicitări adresate distribuitorului. Solicitarea respectivă ar urma să fie însoţită de mai multe documente.
Vorbim aici în primul rând deactul de identitate al solicitantului şi de actul de proprietate sau alt document care să arate dreptul de folosinţă asupra spaţiului respectiv, dar mai sunt necesare şi alte documente, precum o declaraţie pe propria răspundere că în spaţiul respectiv se desfăşoară doar activităţi casnice.